Tidemann Transport ApS, Ilbro / Hjørring


Klik på et billede og diasshow starter automatisk fra dette billede.

                                 Tidemann Transport ApS,

                         v/ Jens Tidemann Ilbro / Hjørring

 Tekst Jens Tidemann og Svend Erik Pedersen.
 Foto: Jens Tidemann

Erfaring med transporterhvervet blev opnået tidligt som bydreng hos Brønderslev Rejsebud, som havde fragtruten til Aalborg, varerne blev da kørt ud på en Long-John til kunderne i Brønderslev. Efter konfirmationen i 1964 kom Jens i lære hos en købmand, men kun i 14 dage, købmandens kone var en skrap dame. En ny læreplads som reservedelsmand hos Saab og Hanomag v/ Laurits Jensen i Hjørring blev indledt i 1966 og udlært i 1969. I denne periode blev det store kørekort erhvervet på lige fod med mekanikerlærlingene i firmaet. Efter at være udlært reservedelsekspedient blev det til job hos Hjørring Rejsebud, som chauffør efter broder Mogens, som overtog fragtruten Lønstrup – Aalborg, dette job varede til den 20. september 1969.
Verner Christensens vognmandsforretning blev i efteråret 1969 sat til salg med en Ford Trader D6 med en løs kølekasse for 8.500 kr. plus 12,5 % moms. Forretningen blev købt, men det var ikke sådan lige til for en 19-årig at optage et lån på 10.000 kr. for den gang skulle man være 21 år, så det måtte gøres i faderens navn og med to onkler som kautionister. Dermed skulle det vise sig at blive et livslangt job, som Jens Tidemann siger: ”Jeg bliver ved lige så længe, jeg kan”.
Det hele startede i Vendsyssel med en lokal mælkerute alle ugens dage, og derfra udviklede forretningen sig hurtigt til en bred vifte af transportopgaver, så som smør til Englandsbåden og mælk til Cold Stores i Aalborg plus korn og foderstoffer for Chr. H. Nielsen i Hjørring og byggematerialer for et par murere.
I 1970 kom bil nummer to til: en Bedford uden tip med anhænger, året efter blev en ny Scania Super 76 med turbo og 240 HK med påhængsvogn og tip købt. I 1972 blev der et samarbejde med Kroghs Stensilo i Klim indledt, hvor der blev kørt til kunder fra Vigsø og senere fra Bradsted, Aalborg og Thyborøn, et job som der køres den dag i dag. I samme periode blev fisk fra Vendsyssel kørt til Sønderjylland, og som returlæs var der korn og foderstoffer for Jerslev Lokalforening. På en af disse ture indtraf en trafikulykke i Kolding, som betød at Jens Tidemanns kørekort blev inddraget i 6 måneder i 1973. Lastbilerne blev derefter kørt af chauffører, og Jens blev forpagter af Mobiltanken på Sæbyvej i Hjørring. Oliekrisen i 1973 gjorde det ikke nemt, for forpagtningsafgiften var den samme uanset salget på 15.000 kr. men det lykkedes at øge salget til taxi, kollegers og egne biler. Dette mersalg betød, at Mobil ville have større afgift på grund af øget salg, en beslutning som førte til, at Mobil blev bedt om at finde en ny forpagter.
I midten af 1980´erne fik man den første A-tilladelse og nu kørtes udover Skandinavien i hele Europa. Som Jens Tidemann siger: ”Det er så godt som at vinde i lotto”. I de følgende år fik forretningen flere A- tilladelser. En række store kunder kom til med kørsel i Skandinavien og Europa, heriblandt Color Line, som beskæftiger 2 – 3 biler hver dag med kørsel af proviant sydpå. Som tiden gik, kom der flere og flere A-tilladelser og dermed faldt fragtraterne pr. kørt km. Et samarbejde med Euro Cargo kom til at koste en lille million, da de gik konkurs og sammen med andre tab blev det besluttet at tage en frivillig betalingsstandsning. Anparter i Vendsyssel Slaggesortering overtog Anker Christensen og i Tidemann Transport af Peter Kristensen, det betød at der økonomisk kunne ryddes helt op. Efter tre måneder købtes alle anparter i Tidemann Transport ApS, samt 50% af Anker Christensens anparter i Slaggesorteringen og dermed var der gang i forretningen igen.
Nevøen Peter Kristensen blev ansat som bogholder i 1992, men året efter ønskede han at være vognmand, og det førte til etableringen af Tidemann Transport ApS med en bil på fifty fifty basis.
 Firmaets biler var frem til 1995 af mærkerne Volvo, Scania og Mercedes- Benz og var i to blå farver, mørke og lyseblå med hvide striber og skrift på førerhuset, samt rødt chassis og hjul. I denne periode kom vognparken op på 16 biler, opgaver blev flere og flere, hvor der blev kørt Rasmussen & Schøts, asfaltfabrik i Hjørring, fisk til Sønderjylland for Richard Nielsen, Skagen, jordbrugskalk til Manne Grovvarer og Jerslev Lokalforening, og til Sverige fiskemel for fem fabrikker i Hirtshals, returlast fra Sverige var træ til Bullboard i Hjørring og til Lilleheden i Tornby. Dertil kom dækslast af masonit plader fra Kristianssand for Fred Olsen Line, som der stadig køres for nu med proviant til Tyskland for Color Line, og med returlæs fra Hamborg. 
Nye kunder kom til via bekendtskabet med Euro Cargo, hvor Speed Frakt i Norge havde trailere der skulle køres fra Frederikshavn ud i Europa. På grund af tidligere erfaring med betaling via Euro Cargo, blev det aftalt således at regning skulle sendes inden weekenden med betaling om mandagen. Speed Frakt var med i 4 fusioner og via dette fortsatte samarbejdet for til sidst at samarbejde med Deutsche Bahn, som var en rigtig god kunde.    
I 2007 vælger Jens Tidemann af sælge 9 eksportbiler og 11 trailere til PK Transport i Serritslev, tiderne var hårde med stor konkurrence og finanskrise, og da det ikke kunne komme på tale at udflage til biler og chauffører til udenlandske nummerplader, måtte det være sådan. Jens Tidemanns moral er ikke til sådanne tiltag.
Fra 1989 skete der et modelskifte, fordi Lastbilforhandler Knud Petersen, som tidligere havde solgt Scania og Volvo til firmaet, nu var blevet sælger af MAN. Før dette skifte, havde firmaet i en periode på 12 måneder en bil på prøve, hvor chauffør og vognmand så mærket an. Der blev der på chaufførens anbefaling købt en MAN bil med 480 HK., men efterfølgende er alle biler købt med 500 HK., da dette økonomisk er bedst. I forbindelse med køb af MAN skete der er farveskifte til hvid med sølvgrå hjul, samt blå striber og rød skrift på førerhuset.
Udover sit eget firma er det også blevet tid til bestyrelsesposter i DTL - Dansk Transport & Logistik, og FDL - Frie Danske Lastbilvognmænd over en snes år, bl.a. formand for FDL i 16 år. 

 

Retur.